Budownictwo

Regionalna słodka Wielkanoc z bakaliami

Regionalna słodka Wielkanoc z bakaliami
Informacja prasowa Warszawa, 10 kwietnia 2017 Regionalna słodka Wielkanoc z bakaliami Receptury tradycyjnych wielkanocnych słodkości przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Sukces doskonałego

Informacja prasowa
Warszawa, 10 kwietnia 2017

Regionalna słodka Wielkanoc z bakaliami
Receptury tradycyjnych wielkanocnych słodkości przekazywane są w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Sukces doskonałego mazurka, tkwi nie tylko w odpowiedniej kruchości ciasta, ale również w użytych do przepisu bakaliach. Drożdżowa chałka z migdałami i żurawiną, która popularna jest na Mazowszu, Górnym Śląsku i Podhalu, powinna zachwycać wilgotnym, doskonale wyrośniętym ciastem, natomiast tradycyjna szarlotka, bardzo popularna w Małopolsce, może zostać przygotowana w zupełnie nowej odsłonie, ważne, abyśmy nie zapomnieli, podczas pieczenia o dodaniu migdałów, które nadadzą wypiekowi wyrafinowanego smaku.

Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie
Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki na biszkopt:
• 5 jajek
• 100 g mąki pszennej
• 100 g cukru trzcinowego
• 50 g mąki ziemniaczanej

Składniki na masę:
• 500 ml śmietany kremówki 30%
• 250 g serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru
• 810 g prażonych jabłek Bakalland
• 100 g migdałów Bakalland
• 200 g kajmaku tradycyjnego Bakalland

Przepis na biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nie przestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy, również nie przestając ubijać żółtka. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę, do której delikatnie dodajemy ubitą masę. Wszystko miksujemy na najniższych obrotach, tak aby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepis na masę
Do śmietanki dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie składniki miksujemy z sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzony biszkopt wykładamy prażone jabłka. Następnie wykładamy masę z serka mascarpone. Wierzch ciasta smarujemy masą kajmakową, wszystko posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto wstawimy do lodówki, najlepiej smakuje schłodzone.
Chałka z migdałami i żurawiną
To słodkie i puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii. W różnych regionach Polski przybiera inny kształt, ale najczęściej ma formę podłużnego wałka lub zaplecionego warkocza. Na Górnym Śląsku nazywana jest plecionką, a na Podhalu kukiełką. Często gości na wielkanocnym stole jako forma słodkiego pieczywa.

A to już wiesz?  Wielkanocne upominki dla dzieci ? inspiracje

Składniki:
• 50 g mąki
• 5 g drożdży
• Szklanka mleka
• 100 g płatków migdałów Bakalland
• 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• Kostka masła
• 10 g cukru trzcinowego
• 2 jajka
• 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia. W rondelku roztapiamy połowę masła, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy dodajemy płatki migdałów, żurawinę, cukry, jedno całe jajko i jedno żółtko. Składniki mieszamy z wyrośniętymi drożdżami. Następnie starannie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy stopione, letnie masło. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy do pieczenia. Górę ciasta smarujemy białkiem i posypujemy migdałami. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30 minut.

Wielkanocny mazurek
Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

Składniki na kruche ciasto:
• 350 g przesianej mąki
• 100 g cukru pudru
• szczypta soli
• 200 g zimnego masła
• 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
• 2 żółtka

Składniki na nadzienie:
• 200 g kajmaku tradycyjnego Bakalland
• 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• 50 g płatków migdałów Bakalland
• 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland

Przepis na ciasto
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.
Przepis na nadzienie
Na wystudzone ciasto, wykładamy kajmak. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.

A to już wiesz?  Wielkanoc pełna kolorów!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy